13 Aralık 2013 Cuma

GÖZ BANYOSU HAKKINDA MERAK EDİLENLER


Eskiden eczanelerde camdan yapılmış tam göz kapağını içeren göz kadehleri satılmaktaydı. Bu göz kadehini bazı eczanelerde günümüzde de bulmak mümkündür. Göz kadehi göz banyosu yapmak için idealdir. Göz kadehi bulamadıysak göz banyosunu çok derin olmayan sığ bir kahve fincanıyla da yapabiliriz. Kahve fincanının içine kaynatılmış soğutulmuş su ile yada hekim tarafından önerilmiş temizleme suyu koyarak başımızı öne eğerek göz kadehi veya fincan gözün tam bütününü kaplayacak şekilde çok hafif şekilde yukarı kaldırıp gözü açıp kapatarak göz banyosu yapılır.


Göz banyosunun amacı kirpiklerin içinde kalan birikintiyi atmaktır. Gözün içinin ıslanması gerekir. Göz banyosunun ısısı çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Oda sıcaklığında olmalıdır. Göz banyosu yaklaşık 30-40 saniye kadar sürmelidir.






Göz, kapaklar ve arasındaki boşluklar atmosferden gelen her türlü yabancı etkiye, toza, toprağa, kurumaya karşı açıktır.  Bu kapak aralarının temizlenmesi gerekir. Kaşlar büyük zerreleri, kirpikler ise küçük zerreleri temizler. Bunlar engellenemeyip kirpik dibi iltihapları meydana geldiğinde bu kirpik diplerinin temizlenmesi gerekir. Kirpik dipleri bebek şampuanı ile yapılacak bir masajla yada göz banyosu ile temizlenebilir.


Göz doktoru tarafından reçete edilmiş ve hazırlanmış göz banyoları tercih edilmelidir. Bunların etkileri daha kuvvetli  olur. Göz kapağı iltihabı olan kişilerde papatya suyu yapılan çalışmalarda özellikle kirpik dibindeki reaksiyonu ödemi ve şişlikleri aldığı için göz banyosunda kullanılabilir. Çay suyu da göz banyosunda kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder